Anatol Dumitraș a decedat! RIP

Anatol Dumitraș s-a stins din viață, acesta suferea de mai mult timp de cancer, iar în 2015 a fost operat.

kankan_16c762f74e67b76e28470c94053821c6

Anatol Dumitraș s-a născut la 14 noiembrie 1955, în satul Larga, Briceni. În 1982 și-a început cariera muzicală în calitate de solist al formației „Bucuria”, în 1983 – a cântat în formația „Legenda”.
Pe parcursul anilor 1986-1989, 1993 a fost solist al formației „Plai”. Începând cu anul 1993, Anatol Dumitraș este solist ale Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”. În anul 1995 i s-a conferit titlul onorific Maestru în Artă al Republicii Moldova. Printre piesele care l-au făcut cunoscut se numără: „Dulce-i vinul”, „Ploaia despărțirii” și „Roata vieții”.

Apropo Magazin
http://apropomagazin.md/2013/04/23/exclusiv-e-artist-dar-locuieste-de-31-de-ani-intr-o-camera-de-camin/

De 31 de ani, autorul mai multor șlagăre trăiește, împreună cu soţia şi cei doi copii, într-o odaie a căminului Filarmonicii Naționale „S.Lunchevici”, iar cei de la guvernare refuză să-i întindă o mână de ajutor.

Anatol Dumitraș i-a dedicat scenei 30 de ani din viață: a susținut spectacole în 57 de țări, a cântat în Europa, Australia și Asia, a lansat și a compus pentru piața muzicală de acasă melodii ajunse în scurt timp şlagăre. Şi deşi cei de la guvernare se declară mereu mulţumiţi atunci când artiștii noştri ne duc faima în lume, ei nu-s prea darnici atunci când vine vorba să le întindă o mână de ajutor.

Unica avere a lui Anatol Dumitraş este familia, chitara și repertoriul său. Tot ce a câștigat a investit în muzică. Puțini cunosc faptul că de 31 de ani artistul locuieşte împreună cu familia într-o odaie a căminului Filarmonicii Naționale „S.Lunchevici”. Acum 19 ani a început să bată pe la ușile Primăriei, crezând că se va face auzit. Spera că Serafim Urecheanu, care pe acea vreme deținea funcția de primar general al capitalei şi care îi era consătean, va dori să-i întindă o mână de ajutor. Zadarnică speranţă.

„Am ajuns să mă milogesc pe la primărie şi pe la alte instituţii – niciodată nu mi s-a oferit susţinere. Domnul Urecheanu mi-a promis în repetate rânduri că o să mă ajute, dar nu şi-a ţinut promisiunea. Aşa că am rămas să locuim în cămin. Aici ne-am crescut copiii, într-un spaţiu prea mic chiar şi pentru o singură persoană. Nu-mi permit luxul să-mi cumpăr un apartament cât de mic. Am văzut că mai marii ţării nu vor să mă ajute și mă poartă pe drumuri ca pe un prost, așa că am decis să renunț. Nu mă mai înjosesc. Dorin Chirtoacă știe foarte bine în ce condiții trăiesc, dar atât el, cât și cei la guvern, se fac surzi şi orbi la nevoile mele. Sigur că îmi doresc o locuinţă mai mare, să am unde-mi pune pianul, să am un loc unde să pot crea. În garsoniera în care stăm acum nu am nici unde să-mi pună chitara, o mut dintr-un colț în altul ori o pun pe scaun. Aceasta este o realitate cruntă cu care se confruntă mai mulți oameni de artă. Artişti din generația anilor 80 nu sunt atât de mulţi, nu ar trebui să fim daţi uitării. Să nu-şi aducă aminte de noi doar atunci când murim”, ne spune trist interpretul.

Anatol Dumitraș este nemulţumit de aleşii poporului, despre care spune că „fac circ ca la Piața Centrală”. „E jalnic ce se întâmplă. Cei de la conducere ne duc ţara spre pierzanie. Se ascund după vagoanele cu bani, iar de noi nu le pasă”, susține compozitorul.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s