O-Zone

O-Zone a fost o formaţie de muzică pop compusă din Dan Bălan, Radu Sîrbu şi Arsenie Toderaş.

O-zone
O-zone

Originari din Republica Moldova, trio-ul s-a lansat de fapt în România. Consideraţi a fi parte a curentului artistic românesc din regiunea istorică Moldova, care constă din numeroşi artişti şi muzicieni moldoveni afirmaţi plenar în România şi Republica Moldova, aşa-numita „invazie moldovenească”, trio-ul s-a axat pe stilurile dance şi eurodance, ajungând cu câteva din melodiile lor să ocupe primul loc în topurile româneşti şi moldoveneşti.

La un an de la lansarea melodiei Dragostea din tei în România, cei trei de la O-Zone au lansat acest superhit în toată Europa, ajungând pe prima poziţie în 27 de ţări ale lumii. O-Zone au fost 13 săptămâni pe locul 1 în Eurocharts şi s-au vândut peste 8 milioane de discuri.

Deşi considerat cel mai de succes grup din Europa în anul 2004, cei de la O-Zone s-au despărţit pe 13 ianuarie 2005. Cei trei membri ai formaţiei s-au lansat fiecare în proiecte individuale, continuând cariere solo. Singurul care şi-a continuat apariţia în topurile europene este Arsenie, cu melodia „Love Me…, Love Me…”, care a intrat pe poziţia 33 în topul MTV din Germania.

O-Zone s-a înfiinţat în 1999 la Chişinău în componenţa Dan Bălan – Petru Jelihovski, dar consacrarea s-a făcut la lansarea în Republica Moldova în formula Dan, Arsenie şi Radu. Discografia grupului conţine trei albume: primul apărut în 1999 la Chişinău, „Number 1”, editat în 2001 şi „DiscO-Zone” lansat în 2003 la Bucureşti.

Bogdan Popoiag, membru al trupei Unu, a pierdut procesul prin care dorea să-şi atribuie drepturile de autor ale melodiei [Dragostea din tei], dar a câştigat procesul de calomnie prin care Dan Bălan dorea să arate că Popoiag ar fi un mincinos. Popoiag a renunţat după o vreme la primul proces din motive necunoscute. Se spune că acesta a fost angajat doar pentru a realiza orchestraţia piesei respective, care de fapt nu exista până la aşa zisa angajare.

Dan Bălan, 30 de ani, a lansat o versiune în limba engleză a piesei de succes Dragostea din tei în 2004: „Ma-Ya-Hi” (English Version: Dan Bălan feat. Lucas Prata). El a anunţat că va lansa un album rock la New York, dar ultima veste este că ar dori să se întoarcă în România şi să reînfiinţeze trupa O-Zone în altă componenţă.

Şlagărul „Draostea din tei” a fost prelucrat şi a devenit popular în aproape toate ţările asiatice: Japonia, Indonezia, Taiwan etc.

Discografie

  • Dar unde eşti (1999)
  • Number 1 (2002)
  • DiscO-Zone (2004)

Piese ce pot fi ascultate online :

Dan Balan – Despre tine
O-Zone – Timpul trece fara noi

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s