jump to navigation

Mihai Volontir Iulie 5, 2009

Posted by alekcandpy in Mihai Volontir.
Tags: , , , , , , , , , ,
trackback

Mihai Volontir

Mihai Volontir

Mihai Volontir

(în rusă Михай Ермолаевич Волонтир) (n. 9 martie 1934, satul Glinjeni, raionul Rezina, Republica Moldova) este un actor din Republica Moldova.

Mihai Volontir s-a născut la data de 9 martie 1934, în satul Glinjeni din raionul Rezina (atunci în România, astăzi în Republica Moldova). De la vârsta de 18 ani a început să predea ca învăţător la şcoala rurală din satul Păpăuţi, Rezina. A făcut studii la Şcoala pedagogică din Orhei (1952-1955), după absolvirea cărora este numit directorul Căminului cultural din satul Lipceni (raionul Rezina).

Începând din anul 1957 este actor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi, unde debuteazã în spectacolul „Chiriţa din Iaşi” în rolul Surugiului, devenind în scurt timp principalul interpret al unor personaje de prim-plan.

A debutat ca actor de film la studioul cinematografic „Moldova-film” în anul 1967 în filmul lui Gheorghe Vodă şi Vlad Ioviţă Se caută un paznic, interpretând rolul lui Ivan Turbincă. A obţinut Premiul Naţional al RSSM în anul 1971. Rolurile sale cele mai cunoscute sunt Ivan Turbincă din filmul său de debut (1957) şi Dimitrie Cantemir din filmul omonim (1973).

Fiind remarcat pentru interpretarea sa, a fost invitat să joace în filme montate la studiouri din Rusia. Rolul ţiganului Budulai (care-şi caută liberatatea şi fericirea) din serialul TV Ţiganii (1979) i-a adus celebritate, transformându-l într-o figură marcantă a filmului moldovenesc din anii ’70-’80. Succesul acestui serial a dus la realizarea unei continuări în anul 1984, intitulată Întoarcerea lui Budulai. I s-au decernat Premiul Naţional al Federaţiei Ruse (1980), Premiul Fraţii Vasiliev din Federaţia Rusă (1980) şi titlul de Artist al poporului (1984).

În anul 1990 în Sovietul Suprem al RSS Moldoveneşti, Volontir a vorbit împotriva “blestemaţilor ocupanţi ruşi”.

Mihai Volontir este bolnav de diabet şi are probleme de vedere. De la sfârşitul anilor ’90, el a suferit mai multe operaţii care s-au realizat cu sprijinul financiar al guvernelor Republicii Moldova, ale oamenilor de afaceri, ale actorilor de teatru şi ale spectatorilor săi.

La începutul anilor 2000, autorităţile locale i-au conferit lui Mihai Volontir titlul de cetăţean de onoare al municipiului Bălţi . De asemenea, a primit „Ordinul Republicii”, ce mai înaltă distincţie a Republicii Moldova. În anul 2000 a fost desemnat ca cel mai bun actor al secolului XX al cinematografiei moldoveneşti.

Filmografie

  • Se caută un paznic (1967) – Ivan Turbincă
  • Această clipă (1968) – Mihai Adam
  • Singur în faţa dragostei (1969) – Obadă
  • Zece ierni pentru o vară (1969) – Ilie
  • Povârnişul (1970) – Andrei Spirea
  • Al patrulea („Mosfilm”, 1972) – Bonar
  • Acest dulce cuvânt – libertate („Mosfilm”, 1972) – Carlos
  • Dimitrie Cantemir (1973) – Dimitrie Cantemir
  • Podurile (1973) – Petrache
  • Bărbaţii încărunţesc de tineri (1974) – Andrei Răzlog
  • Nu crede ţipătului păsării de noapte (1976) – Ion Musteaţă
  • Povestea lui Făt-Frumos (1977) – Păsărila
  • Rădăcinile vieţii (1978) – Batir
  • Ţiganii („Ekran”, 1979) – miniserie TV – Budulai
  • Centarurii (1979)
  • Emisarul serviciului secret (1979)
  • Fii fericită, Iulia! (1983) – Radu
  • Întoarcerea lui Budulai („Ekran”, 1984) – Budulai
  • Sunt vinovat (1992)
  • Ciandra (2003)

Piese ce pot fi ascultate online:

Mihai Volontir – ” Cantecul prietenilor”
Mihai Volontir – ” Moldovenii”
Mihai Volontir – ” Viata”

Comentarii»

No comments yet — be the first.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile despre tine sau dă clic pe un icon pentru autentificare:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: