Ion si Doina Aldea Teodorovici

Ion si Doina aldea Teodorovici


Teodorovici Ion
(n. 7 aprilie 1954, Leova, Republica Moldova – d. 29 octombrie 1992, Coşereni, România)
compozitor şi cântăreţ român.
Educatie – şcoala muzicală „Ştefan Neaga” , Colegiul de muzică din Tiraspol, 1987 Academia de Muzică, Teatru şi Arte plastice.
Experientă profesională – Saxafonist în formatia „Contemporanul”. Conducătorul formatiei „DiATe”, conducător artistic la teatrul „M. Eminescu” ; Compozitor: a scris peste 300 de cântece patriotice, lirice, pentru copii, muzică pentru filme („Iona” „Disidentul”, „Ce te legeni, codrule”)

Piese de teatru:
„Fântână Anghelinei” – dram. A. Burac
„Dragă, consăteanule” – dram. Gh. Malarciuc
„Abecedarul” – dram. D. Matcovschi
„Tata” – dram. D. Matcovschi
„Pomul vietii” – dram. D. Matcovschi
A scris muzică instrumentală, „Rapsodie”; Variatii pentru pian, cvintet pentru coarde.
Dinstinctii – Laureat al premiului „Boris Glavan” , Laureat al festivalului al XII al Tineretului şi Studentilor de la Moscova , Artist Emerit din R. Moldova , 1993  Post mortem -decorat cu Ordinul Republicii

Ion Aldea Teodorovici s-a născut în 1954, de Buna-Vestire, în orăşelul Leova. Dragostea faţă de muzică i-a fost cultivată de părinţi. Tatăl său, Cristofor Teodorovici, a fost preot, dar, în perioada de ocupaţie sovietică, a trebuit să se retragă din biserică, să-şi ascundă în sine credinţa în Dumnezeu care, precum zicea Ion într-un interviu, îi dă omului putere să supravieţuiască şi să devină, pur şi simplu, artist, ca să nu fie persecutat de nimeni. Câţiva ani, părintele său e solist în Capela corală „Doina”, apoi, căsătorindu-se cu Maria Aldea, medic, se întoarce acasă, în orăşelul Leova, unde lucrează ca profesor de muzică şi conduce corul Şcolii moldoveneşti nr. 2 din localitate. De la tatăl său, Ion a moştenit dragostea faţă de muzica sacră, care l-a inspirat în piesele pe care avea să le scrie mai târziu. Şi tot la îndemnul tatălui, la vârsta de cinci ani, a început să studieze vioara şi pianul. Fratele său, Petre Teodorovici, devenit şi el compozitor, a crescut mai mult în casa bunicilor, iar Ion a fost mai mult „băiatul tatei”. Dar, ca şi fiul său Cristi, la numai zece ani, Ion a rămas fără tată.

Mama sa îl aduce la Chişinău, la Şcoala de Muzică „Eugeniu Coca” (astăzi Liceul de Muzică „Ciprian Porumbescu”), unde Ion studiază clarinetul, în 1969, se înscrie la „Şcoala medie de muzică” din Tiraspol, unde studiază saxofonul şi pe care o absolvă în 1973. Este înrolat în armata sovietică în oraşul Zaporojie; aici, tânărul artist devine artilerist. L-a salvat de manevrele militare un general ucrainean, mare amator de jazz-band care, într-o zi, a ascultat întâmplător, la radio, în cadrul emisiunii pentru ostaşi, cântecul „Crede-mă, iubire”, intepretat de Sofia Rotaru şi semnat de tânărul compozitor Ion Aldea Teodorovici.

Din 1975 şi până în 1981, când devine student la Facultatea de compoziţie şi pedagogie a Conservatorului „G. Musicescu” din Chişinău, activează în cadrul formaţiei de muzică uşoară „Contemporanul” condusă de compozitorul Mihai Dolgan. Aici se produce în calitate de instrumentist, compozitor şi solist. Tot în aceşti ani, lansează piesa „Seară albastră”, a cărei paternitate a fost disputată un timp între el şi fratele său Petre Teodorovici, cu care semnase anterior câteva piese comune, începând cu această piesă, compozitorul a cunoscut dulceaţa şi amarul succesului.

Ion îşi duce steaua şi crucea mai departe, în seri albastre, împreună cu Doina Marin, cu care se căsătoreşte în 1981. Tot atunci, duetul Doina şi Ion este lansat la o seară de creaţie a poetului Grigore Vieru. Fiind respins la Radio şi Televiziune, Ion ia ghitara în braţe şi porneşte împreună cu Doina să cutreiere satele Moldovei. A scris muzică simfonică, de cameră, cântece pentru copii, pentru filme, pentru spectacole dramatice. Când era mai trist, scria muzică sacră.

Împreună cu soţia sa, a militat pentru unirea Basarabiei cu România. Imediat după revoluţie au început activ propaganda pentru unire şi pentru introducerea limbii române în Basarabia. Soţii Doina şi Ion Aldea Teodorovici sunt aceia care după revoluţia din decembrie 1989 au cântat primii despre limba română, Eminescu (pe care l-au reintrodus astfel în cultura basarabeană).

În 1991, au cântat la Marea Adunare Naţională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău, să vă aduc salutul libertăţii noastre„. În mai 1992, împreună cu poeţii Grigore Vieru şi Adrian Păunescu, au cântat în faţa luptătorilor din războiul de pe Nistru, pentru a le ridica moralul.

În noaptea de 29/30 octombrie 1992 au fost asasinaţi. Maşina în care se deplasau spre Chişinău a intrat într-un copac în apropierea localităţii Coşereni, la 49 de kilometri de capitala României. În maşină se aflau patru persoane, şoferul şi însoţitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Doina şi Ion aflaţi pe bancheta din spate au fost striviţi între greutatea maşinii şi copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie naţională. Cu toate acestea autorităţile nu au făcut dreptate morţilor, catalogând totul drept un nefericit accident în ciuda faptului că cele mai multe indicii duceau către crimă.

Teodorovici Doina
(n. 15 noiembrie 1958, Chişinău, RSS Moldovenească, URSS — 30 octombrie 1992, Bucureşti, România)
a fost o cantăreaţă româncă originară din Republica Moldova.  A fost căsătorită cu Ion Aldea Teodorovici, cu care a format un duet, începând 1981.
Educatie – 1975 a absolvit şcoala Nr.1, româno – franceză, Chişinău , 1980 Universitatea de stat din Chişinău, facultatea de filologie, limba şi literatura română.
Experientă profesională
1981 profesoară de literatura Universală la universitatea pedagogică „Ion Creangă”;
1988 Academia de Muzică Teatru şi Arte plastice. 1982 Interpretă de muzică uşoară
1992 formează duetul Doina şi Ion Aldea-Teodorovici
Distinctii- Artistă Emerită din R.Moldova, 1993 Post mortem – Ordinul Republicii
Interese- traduce la „Moldova – film” din limba rusă în limba română.
Studiază pianul de la vîrsta de şase ani. Dansatoare (amatoare) în ansamblul de dansuri populare „Moldovenească”, moderator al formatiei „Moldovenească”.   Cu formatia au dat spectacole în Rusia, Germania, Mongolia, Algir, Cuva (Festivalul International al Tineretului), Iugoslavia, etc. . . pasionată de artele frumoase.

A trecut în nefiinţă împreună cu soţul său, în urma unui accident rutier de pe şoseaua DN2 în noaptea de 29 spre 30 octombrie 1992. Era însărcinată şi aştepta o fetiţă.

Dacă astăzi se învaţă în limba română şi dacă alfabetul latin a fost reintrodus în Basarabia este în parte meritul lor.

Grigore VIERU, poet
“Aşa cum fiinţa lui Dumnezeu s-a topit în nemărginirea Universului, iar întreaga suferinţă a neamului a vibrat şi mai vibrează şi astăzi pe cele patru corzi ale rebelei Balade porumbesciene, tot astfel cele două fiinţe, Doina şi Ion, devenite legendare, s-au topit în suferinţele acestui pământ, iar noi, la rândul nostru, ne vedem şi mai clar propria fiinţă rănită în oglinda neasămuitului lor har. Artistul nu poate inventa bucuriile, nici durerile poporului său. Asta au înţeles-o Doina şi Ion. Ei n-au inventat nimic, ei, pur şi simplu, au ars în cântecul lor”.

Ion si Doina Aldea Teodorovici
Ion si Doina Aldea Teodorovici

Dumitru MATCOVSCHI, poet
Nu cred că vom avea degrabă alte două inimi darnice ca inimile lor. Atât de tineri şi atât de nevinovaţi erau Doina şi Ion. De ce, mă întreb, anume peste ei s-a abătut năpasta? Unde era, de ce nu era îngerul lor de pază? O întâmplare nefastă a fost, un accident rutier? Un gol a rămas, un mare gol în sufletul nostru. Pustiu şi trist golul: două inimi iubitoare, două inimi gemene am pierdut… Noi am pierdut, Basarabia a pierdut, Mărgioara, Ţara. Dăruiţii cu har nu se nasc în fiecare zi, nici în fiecare an. Mă cutremură vocea lor: catapeteasma cerului ca şi cum ar fi ruptă în două de un fulger. Cântecul adevărat nu cunoaşte oprelişti. Bucură şi doare cântecul adevărat, înalţă şi tămăduieşte. Mult mai bine, dar şi mai frumos le-ar fi stat …să moară în toamna daurită a vieţii, de multă inimă, de mult suflet, de mult cântec. Lor, ca şi cum le-a închinat Poetul împătimitele, înseninatele versuri: „Braţ de braţ păşesc alături …le stă bine laolaltă, Ea frumoasă şi el tânăr, el înalt şi ea înaltă … „”

Adrian Paunescu
„Arta lor este indurerata. Muzica de raspintie si totusi, atit de curata si valoroasa in sine nu numai prin mesajul transportat. Ca pe regina a unui nord fabulos, asa ne vine Doina sa-si urmeze ursul preferat (…). Am plins copilareste la cintecele lor, ale Doinei si ale lui Ion. Cit mai are artisti ca Vieru, Doina si Ion Aldea-Teodorovici, popurui roman poate spera la o purificatoare renastere. Ea se si petrece”

Nicolae Dabija
„Vor ramine dupa un compozitor si o interpreta lumina, cintecul si risipa de suflet, dupa ei care sed acum in genunchi – mire si mireasa ai cihtecului care a scos multimea in strada, facind-o sa creada in cele vesnice si intr-un viitor mai bun, asteptind ca ceasu sa ii judece”.

Ion si Doina Aldea Teodorovici
Ion si Doina Aldea Teodorovici

Piesele  ce  pot fi ascultate online:

Clopotul Invierii

Ion si Doina Aldea Teodorovici  – ” Imensitate”
Ion si Doina Aldea Teodorovici –  ”  Eminescu ”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Clopotul Invierii”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Pentru Ea”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Limba Română”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Rasai”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Trei culori”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ”  Maluri de Prut”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Doua lacrimi gemene”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Suveranitate”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Tu cauti o inima simpla”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Un nume pe zapada”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Floare dulce de Tei”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” O serenada”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Indiferenta”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Iarta-ma”

Două vieţi şi o dragoste

Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Balada familiala”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Fuga”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Don Juan”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Copilul din leagan”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Bucurati-va”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Comment ca va”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Nu te-ai priceput”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Carnaval”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – „Pace Lumii”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Ia-ma cu tine”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Hai  hai”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Spuneti-mi va rog”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Ninge”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Ce farmece”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Varsta dragostei”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Un telefon”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” Spectatorii”
Ion și Doina Aldea Teodorovici – ” O umbrela”

Reclame

2 gânduri despre “Ion si Doina Aldea Teodorovici

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s